Ortaokul yıllarında buz gibi Kayseri soğuklarında,burnumun ucu kıpkırmızı,botlarımın ve çoraplarımın içinde ayak parmaklarım buz tutmuş bir vaziyette eve döndüğüm zaman valide sultanımın mutfaktan evin her bir köşesine yayılan eşsiz lezzetleri gelir aklıma bu soğuk kış günlerinde...
soba çıtır çıtır yanar,üzerinde çaydanlık,demlenen çayın kokusu...miss gibi...
hala annemlere gittiğim vakit alırım o tadı,kokuyu...
ne güzeldi çocuk olmak...
bugün yine en sevdiğim lezzetlerinden hazırlamıştı annem,sizlerle de paylaşmak istedim Haşhaşlı böreğimizi,ve yanında benim yaptığım bulgur köftelerini,
Malzemelerimiz,1su bardğ.süt,1su bardğ,ılık su,1pk toz maya,bir tutam tuz,alabildiği un,
haşhaşlı harcımız için,200gr haşhaş,1çay bardğ.sıvı yağ,üzeri için susam..
Hamurumuzu geniş bir kap içerisinde ılık su ile yoğuralım.Ve uyku moduna alalım.Başka bir kap içerisinde haşhaş ve sıvıyağı karıştırarak özleştirelim.
Mayalanmış hamurumuzu 4eşit bezelere bölelim.Ve her bir bezeyi yufka büyüklüğünde ve inceliğinde açalım.
Açtığımız hamurumuza sosumuzu kaşıkla eşit oranda dağıtarak rulo şeklinde kıvıralım.Bir ucundan diğer ucuna kadar kıvırarak birleştirelim.Yağladığımız tepsimize diğer bezeleri de hazırlayarak dizelim.Üzerine susam serperek önceden ısıttığımız fırınımızda kızarana dek pişirelim.
Ben şekerlisini daha çok sevdiğim için sosun üzerine 2-3kaşık toz şeker ilavesi istedim,tavsiye ederim.
Aslında bir çok isimle duydum bu köfteyi ama bir kaç küçük değişikliğe uğrattığım için bu isim sundum sizlere,
fellag köftesi,kürt köftesi,bulgurlama...sarımsaklı yoğurtla bile servis edildiğinde çok değişiyor lezzeti...tamamen isteğimize bağlı...
Malzemelerimize gelince,1su bardğ,köftelik bulgur,1su bardğ.un,bir tutam tuz ve çeşitli baharatlar.
sosu için ise,3 adet domates,2adet yeşil biber,1adet kuru soğan,tuz,1çay bardğ.su,1kaşık biber,1kaşık domates salçası,bir tutam maydonoz.
Bulgurumuzu kaynamış su ile kısır da olduğu gibi ıslatalım.1-2dakika sonra unu,tuzu ve baharatlarımızı ekleyerek güzelce yoğuralım.Arada elimizi hafifçe suya batırarak küçük toplar hazırlayalım.Üzerine baş parmağımızla bastırarak çukur oluşturalım.Derin bir tencerede kaynayan suda köfteler su yüzeyine çıkana kadar haşlayalım.
Diğer bir tarafta doğradığımız soğanları kavuralım.İçerisine biberlerimizi ilave edelim.Biraz daha kavrulduktan sonra doğradığımız domatesleri ekleyelim.Daha sonra sırayla salçaları ve baharatlarımızı ekleyelim.3-5 dak.kadar kavrulduktan sonra 1çay bardğ.suyu ilave edelim ve suyu çekene kadar kavuralım.
Haşlanan köftelerimizi servis tabağına alalım ve sosumuzu ilave edelim.Üzerine incecik kıyılmış maydonoz ile servis yapalım.Yanına karışık turşu çokk yakışıyor tavsiye ederim.
:)
sevgimiz adına paylaşmış olduğunuz samimi ve içten yorumlarınız,güzel dilekleriniz için ayrı ayrı teşekkürlerimi iletmek istiyorum tekrardan,görüşmek üzere,en içten,
sevgilerimle...
ellerine sağlık canım kaloride olsa:))) nefis görünüyorlar.
YanıtlaSilKöfteyi bende yğorla yapıyorum bazen haşadıktan sonra az yağda kızartıyorum bulgurun çok hoş bir kokusu oluyor.
kucak dolusu sevgi ve kocaman bir öpücük bırakıyorum:))
haşhaşlıya bayılırım ellerine sağlık aldım 1 tane.
YanıtlaSilTatlım ya nasıl canım çekti gece gece. Ne kadar güzel görünüyorlar. Hepinizin, özellikle anneciğinin ellerine sağlık. Maharetli annenin maharetli kızı.
YanıtlaSilKış günlerini ne güzel anlatmışsın. İnsanın çocuk olası geliyor.
Çok çok öpüyorum canım benim. Afiyet bal şeker olsun. Sevgiler, sevgiler, sevgilerrrr.
Ellerinize emeklerinize saglik
YanıtlaSilHatice ablacım,
YanıtlaSilne güzel oluyordur senin ellerin değince,ka 'lar aldı başını gidiyor vallahi.
ne olacak bilemiyorum.
sevgilerimle...
özlem,çok saol canım benim,
YanıtlaSilsevgilerimle...
tatlılargülcandan,
hoşgeldin ve çok teşekkür ediyorum.
sevgilerimle...
Kraliçem,
YanıtlaSilhem söylüyorum,gerçekleşinceye dek söyleyeceğim,
bir gün mutlaka buluşacağız,
öptüm seni,
sevgilerimle...
ablacım aramızda yaş farkı var azıcık ama bende benzer bir çocukluk yaşadım.. sanırım hemen hemene hepimiz aynı şeyleri yaşadık.. annemizin sımsıcak kokusu..
YanıtlaSilahh ahh..
köfteyi özellikle çok beğendimm:D
ikiside birbirinden güzel canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilDeniz'cim,
YanıtlaSilah!ne güzeldi demi o yıllar,özledin sen de anneciğini:)kıyamam sana,
kocaman öpüyorum tatlım,
sevgilerimle...
sevda,
YanıtlaSilçok teşekkür ediyorum anım benim,
güzel bir gün diliyorum.
sevgilerimle...
haşhaş mı dedi biri:)
YanıtlaSilbayılırım mayalı çöreklere şöyle bol haşhaşlısından:)
anneciğine mi gittin tatlım senn??
ellerine sağlık yapanların,bizlere sunanların:)
öpüyorum canım ...
Ellerinden öperim valide sultanımızın :)
YanıtlaSilEllerine sağlık,ömrüne bereket..
Sanki bir romanın insanı içine çeken satırlarıydı okuduğum..
Sanki sobanın çıtırtısını hissettim..:)
Senin de köftelerin pek nefisler canısım,emeğine sağlık..
Mutlu akşamlar olsun..
Muhabbetle..
mis gibi kekik kokulu arkadaşım,
YanıtlaSilgönlüne,özüne sağlık,
kocaman öpüyorum...
sevgilerimle...
Umudum,
YanıtlaSilaynen ileteceğim valide sultanıma,
yanaklarından öpüyorum.
sevgilerimle...
Şericim; benim yan komşum Samsun'lu ve bunların her ikisini de senin gibi nefis yapıyor, hatta o haşhaşlı çöreğin içine ceviz de koyuyor. Ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilLezzetli somunlar,
YanıtlaSilevet ceviz çok yakışır,özellikle şekerli olanına eklemek lazım,
selamlar size ve komşunuza,
sevgilerimle...
bende zaman zaman çocukluğuma özlem duyarım... çörekler nefis olmuş eline sağlık canım
YanıtlaSilsevgilerimle
seval
Seval,
YanıtlaSilyüreğine sağlık,
güzel bir hafta sonu dilerim.
sevgilerimle...
eline sağlık olsun
YanıtlaSilBu güzelim hashasli coregin yeride , ne ayrı güzeldir. Afiyetler olsun
YanıtlaSil.........
muhabbet sofrası,
YanıtlaSilteşekkürler ediyorum,
Sevgili Nunu,
evet aynen,yüreğine sağlık.
sevgilerimle...
miss gibi bogrek kokusu sardi her yeri ellerinize saglik :))
YanıtlaSil