28 Ocak 2011 Cuma

Kayseri usulü Yağlama...




Bu sabah ayrı bir telaş vardı evin içinde,malum karne günü,
Şehvalim,erkenden fırladı yataktan,
_Anne,kalbim pır!pır!ediyor.Çok heyecanlıyımmmm diyerek hazırlandı.
Yerim o küçük kalbini dedim:)
Zorla birşeyler yedi ve okula doğru gittik.4.sınıf ve takdir-teşekkür heyecanı var.Notlarından gayet emin aslında ama yine bir ? vardı aklında...

Ben dışarda onu beklerken elinde karnesi asık bir suratla yanıma geldi.
Amaç beni kandırmak,belgesi arkasında saklı...

Tatatatammmm...Takdir belgesi.
Çokk mutlu oldum.çok gururlandım.Öptüm,öptüm kokladım.
Rabbim bu mübarek cuma gününde,her kulunun gönlüne göre versin.Hayırlı günlerde hayırlı evlatlar nasip etsin.(Amin)

Gelelim Yağlamamıza...

Memleketime özgü bir lezzet sunmak istedim sizlere,
Şebitler hazırlanır sosu ile harmanlanıp tepsiye kat kat dizilirdi küçüklüğümde hatırlarım.Hepimiz tepsinin içinden ellerimizden kapışarak yerdik.
Bizim için gelenek gibiydi,Şehvalim de eminim ki ilerde,kendi çocuklarına bu şekilde anlatır.



Malzemelerimiz ise;

hamurumuz için,3,5su bardğ un,1çy kaşığı tuz,1 küçük paket toz maya,ılık su.


 



Hamurumuzu ılık su ile yoğuralım.Ve uyku moduna alıp kabarmasını bekleyelim.Diğer taraftan 250grkıyma,1 adet kurusoğan,1ymk kaşığı biber salçası,karabiber,kimyon,kımızı toz biber,tuz.
Üzeri içinde sarımsaklı yoğurt.

Önce soğanı güzelce kavuralım,kıymamızı ekleyip tekrar kavuralım.Kıyma kavrulduktan sonra salçamızı ve baharatlarımızı ekleyelim.Biraz daha kavurduktan sonra yarım çay bardağı kadar su ilave edip kaynayınca ocaktan alalım.
Kabaran hamurlarımızı bezelere ayıralım.Ve ince bir şekilde açalım.Biz bu haline şebit deriz.Saç da pişirilirse tabiki daha da lezzetli oluyor ama ben tavada pişirdim şebitlerimi,üst üstepişirdiğimiz şebitleri sofra örtümüzün içinde üstü kapalı bekletelim.


Pişme işlemi bitince,tek tek katlara kıymalı sosumuzdan sürerek şebitlerimizi bitirelim.




Ortadan 4'e bölelim ve sarımsaklı yoğurtla servis yapalım.





 Şebitleri bir çok çeşitle hazırlayabiliriz.Tereyağı ile yada salçalı sos ile de,sabah kahbaltılarında peynirle bile dürüm yapılıp yemesi leziz oluyor.

Hepinize Hayırlı Cumalar diliyorum.

Güzel yorumlarınız,içten samimiyetiniz içinde ayrı ayrı teşekkürlerimi gönderiyorum.

Ve bu tarifimi tatlı dilli,güzel yürekli arkadaşımız CAFEMİS'in güzel etkinliğine gönderiyorum.






37 yorum:

  1. sevgili Şehval' e bir ömür boyu başarılar ve mutluluklar diliyorum:)
    maşallah.. Allah heyecanını soldurmasın inşallah.))
    yağlama nefis görünüyor bende Aslıcığımdan(pembe tatlar) öğrenmiştim severek yapıyorum her zaman:)

    YanıtlaSil
  2. muhteşem olmuş:) kayserili arkadaşımın elinden yedim mükemmeldi.. eline sağlık
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Hayırlı cumalar canım:) Kayserli olarak hemen geldim bir dilim aldım hımmm nefis görünüyor ellerin dert görmesin. sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. yoğurtluda nasıl güzel görünüyor.ellerine sağlık arkadaşım.harika olmuş.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Tatlı ballı arkadaşım, nefis görünüyor nefis. Yanında ayran ya da çay ile ne güzel gider. Ellerine sağlık olsun. Şehval'ciğimi çok tebrik ediyorum, o güzel yanaklarından öperim onun. Seni de çok çok öptüm. Sevgilerrrrr.

    YanıtlaSil
  6. mımmm kayserinin yemekleri dillere destan.ellerine sağlık canım.ayırca kızını da tebrik ederim.maşallah allah devamını getirsin.

    YanıtlaSil
  7. selam canım Şehvalini tebrik ediyorum maşaallah
    ayrıca tevafuk olmuş bugün bizim evde de kayseri yağlaması var:)
    daha az önce afiyetle midelerimize indirdik:)))
    sağlıcakla canım ellerine sağlık seninde

    YanıtlaSil
  8. Allah'ım ne güzel ne güzel! Herkesin evinde tatlı bir karne telaşı vardı demek bugün.Şehval'imize maşaAllah subhanAllah,tebrik ediyorum.Başarıları daim olsun annesi.. :)
    (Bize de bu mutlulukları tatmak nasip olsun.Minik kızım büyüsün de okulusuna gitsin inşaAllah:)
    Kayseri yağlamasına gelince.Sevdiceğim vesilesi ile öğrendiğim ve adeta aklımı başımdan alan bir lezzet.Burada cuma günleri tatil oluyor ve tatil günlerinde Kayseri yağlaması süper gidiyor.Asla hayır diyemem.Ellerine sağlık arkadaşım..
    Kalbi sevgi ve selamlarımla

    YanıtlaSil
  9. mmmh müthis lezziz görünüyor! lahmacun gibi :) ellerine saglik! hayirli geceler..

    YanıtlaSil
  10. Kalp kurabiye,
    Canımmmm ne güzel dualar bunlar,aminnnn inşallah hepimizin evladına,
    güzel yüreğine,yazan parmaklarına sağlık.

    Kocamannnn;

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  11. yemek bir aşk,
    canımsın çok teşekkürler.Afiyetler olsun.

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. Öykümmm,
    öpüyorum canım:)

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  13. Banu,
    hemşerim,yüreğine sağlık.
    Güzel bir tatil diliyorum.

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  14. Sevda,
    Selamlar bendende...

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  15. Beyazım,hanımelim,
    İlettim Şehvale,gözbebeklerine kocamannn bir yıldız kondu.
    Bende öpüyorum teyzemi dedi.

    Ayrıca bende:)

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  16. umutlu hayat,
    Çokk güzel dilekler.Teşekkür ediyorum.Hepimizin yavrusuna nasip olsun inşallah.

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  17. papatya,aleyküm selam,
    pişti olmuşuz desene,afiyet bal olsun arkadaşım.
    Kocamannn;

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  18. Kelebeğim,
    Ben şimdi yanında olsaydım da o minik kuzunun parmaklarından öpseydim,gıdısında koklasaydım:)
    İnşallah tatlım Rabbim c.c ağız tadıyla,sağlıkla mutlulukla yaşatsın en güzel günleri...
    Yüreğine,özüne sağlık.

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  19. Hasret,
    çok saol tatlım,evet benzer lahmacuna,ama lezizz her ikiside:)

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  20. nefis bir lezzet oluyor ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  21. Pastane'den,
    Çokkk teşekkür ediyorum canım benim,
    Güzeel pazarlar diliyorum.

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  22. maaşAllah barekAllah şevval sultana.inşAllah hep böyle gurur kaynağımız olur.çok tebrik ederim.çok öpüyorum..
    canım benim ellerine sağlık nefis görünüyor.olsa da yesek..

    YanıtlaSil
  23. Canım,
    ellerine sağlık.Nefis görünüyor. O kadar canlı bir görüntü olmuş ki sanki uzansam alabileceğim.
    Şehval'i kutluyorum. Allah nazardan saklasın. Üniversitesini de görmek nasip olsun inşallah.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  24. Selammm ben geldim :))

    Şehval'e bir ömür boyu başarılar diliyorum,yağlama da süper olmuş ellerine sağlık şekercim.

    YanıtlaSil
  25. Balpare,
    Canım benim inşallah,
    Çokkk teşekkür ederim.

    KOcaman selamlar,

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  26. Bülbülünyeri,
    Ne güzel bir yürektir arkadaşım,çokkk teşekkür ediyorum.Amin inşallah,rabbim hepimizin evladına nasip etsin,kötülüklerden korusun.

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  27. Şulecim,
    Hoşgeldinnn.
    Çok saol canım benim.
    Kucak dolusu,
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  28. Memleketimin klasik hamurişi, nede güzel yapmışsın nefis olmuş.Canım çekti ben de yarın yapsam diyorum.selamlar

    YanıtlaSil
  29. Nazmiye,
    Hemşerim hoşgeldin öncelikle:)
    Renk kattın.

    Teşekkürler ediyorum.

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  30. Eşimde Kayserili, kayınvalidem de yapar Şepit yağlamasını.Ellerine sağlık ;)

    YanıtlaSil
  31. fıstyığıma sonsuz başarılar diliyorum bu tarifi ilk fırsatta deneyeceğim ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  32. vay vay vay,
    o,hamarat eller neler yapmış böyle.
    valla gönlümü fethettin söyliyim arkadaşım.
    ne güzel bir görüntü.
    ne iştah açıcı maaşallah...
    ellerine sağlık.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  33. Merhaba canım,nerelerdesin,ellerine sağlık,yağlamana talip olsam etkinliğim için verirmisin,benim adresimi ekleyip haber verirsen almaya geleceğim,kendine iyi bak,sevgiler
    http://cafemis.com http://cafemis.blogspot.com ve face adreslerimde yayınlanacak.

    YanıtlaSil
  34. çok lezzetli görünüyor çok denemek istiyorum.ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  35. merhabalar...yaglama harika gorunuyor...kayseri de sebitler artık hazır satıldıgı için bizler için pratik bir yemek oldu yağlama diyebilirim...ama normalde cok emekli eline sağlık :)

    YanıtlaSil